Phone

+123-456-7890

Email

[email protected]

Opening Hours

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Showing: 1 - 1 of 1 RESULTS

Akademic qualification tak perlu tinggi, takde sijil sekolah pun takpa. Course untuk position ni pun takde. Kalau sekadar nak jadi helper di fabrication yard, tak perlu apa-apa, ada IC dah kira OK dah.

Yang penting boleh mendengar arahan dengan baik, rajin dan fit tubuh badan. Tugas-tugas helper, sesuai dengan namanya iaitu membantu kerja orang lain. Tolong angkat pipe, angkat barang-barang, sapu sampah atau apa saja yang di suruh oleh work leader.

Macam Mana Nak Kerja Offshore?

Ada juga helper yang diletakkan di bahagian hydrotest, jadi helper hydrotest, jadi helper untuk material receiving. Macam-macam lah. Kerja mudah jer bro. Abis waktu kerja boleh blah cenggitu je dan tak payah fikir esok nak buat kerja apa atau esok plan nak buat kerja apa. Simple je. Takde nak fikir pasal kerja dah.

Bagaimana nak apply, gi kat mana-mana company yang ada buat fabrication work ni, apply je position ni. Kalau ada kosong, nanti dia akan panggil untuk interview lebih kurang je.

Company akan beri coverall, safety helmet, safety shoe dan goggle. Kalau dah pro sikit tu, dah lama dah kerja di yard tu, slow talk la dengan company, cakap dengan dia orang nak cuba kerja di offshore pulak lah.

Kalau ada rezeki tu, ada lah. Maka kebiasaanya company akan suruh buat safety passport, samaada company tanggung atau tanggung pembiayaan sendiri. Kalau langsung takde pengalaman di fabrication yard tapi nak lompat terus sebagai helper di offshore sana, pun boleh juga.

Reminiscent hackthebox writeup

Kalau dengar ada mana-mana company nak pakai helper di offshore tu, cuba usahakan dengan walk-in interview, atau suruh kawan-kawan recommended kan. Lagi mudah kalau ada geng yang kerja dengan client, suruh dia slow talk dengan contractor tersebut, lagiiii laju.

kerja offshore

Tapi, basic kerjanya ialah, membantu kerja orang lain. Anyway, position helper ni boleh lah di katakan sebagai permulaan yang terbaik untuk bekerja di di yard atau pun di offshore sana.

kerja offshore

Dan gajinya pun sedikit lebih dari helper, dan yang membezakan position ini adalah pengalaman. Tak kan selamanya nak duduk di takuk lama kan. Biasanya kalau company yang perihatin pasal kebajikan anak buah, insyallah dia orang akan buat penilaian dengan baik. Untuk jadi rigger, atau nak pohon position rigger ni ada beberapa syaratnya. Kalau kita tengok syarat sah untuk jadi rigger I under company Shell, perlu ada 3 tahun pengalaman jadi rigger, di mana 1 tahun pengalaman di offshore, rigger II perlu ada 5 tahun pengalaman, di mana pernah bekerja 3 tahun di offshore.Ada juga lebih dari dua mingggu dan semua itu terpulang pada polisi syarikat.

Bagi korang yang mungkin pernah berminat nak terlibat dalam kerja-kerja offshore nie, REMAJA syerkan tip cara mudah nak minta kerja dengan syarikat yang terlibat dalam industri ini. Mana tahu rezeki korangkan. Boleh baca bawah notes Offshore Unofficial Rules : Kalau tak tahu, tolong tanya. Follow the rules. Jangan buat perangai ikut kepala sendiri, susah nak naik kerja offshore. Seminggu kerja kena hantar balik terus, blacklisted. Welcome to offshore life. Biasakan call dulu sebelum datang.

Nanti orang tak layan. Buat penat je. Takde Interview. Tunggu jer dekat rumah kalau ada phone call or reply email. Nasib baik ada rezeki. Tips khas untuk yang tak kisah kerja susah dulu, start dari bawah. Yang dah lama dan ada experience offshore Untuk yang ada diploma dan degree takde kaitan dengan petroleum, engineering, marine minta maaf yer serius cakap diploma dan degree boleh buat frame gantung dekat rumah — Memang kena start dari bawah, cari entry level oil and gas: general purpose, rigger, roughneck, roustabout, steward, ordinary seaman, wiper dan helper.

Sebab setiap entry level ada department masing-masing. Dan boleh tengok bila dah ada pengalaman belasan atau puluhan tahun boleh dapat highest job sebagai apa. Pamandangan indah yang biasa dinikmati mereka yang bekerja offshore B Supply base : Kemaman supply base, Tok Bali, Labuan supply base. D Bahagian catering: kerja dekat hotel, restorankedai makan, cruise dan lain-lain. Contoh kalau boleh overhaul untuk maintenance pump, purifier, diesel engine, boiler, accommodation sewage system, plumbinghydraulic system, electric, aircons, HVAC, cooler, filters, hulls, welding, lathe machine dan lain-lain.

Tak expert takpe, janji tahu. Kalau expert lagi bagus. Orang yang dah retired kerja offshore. Boleh recommend dekat kawan-kawan yang dah jadi manager dekat syarikat offshore. Duduk Anchorage Kemaman or Labuan.

Calories burned biking on gravel

Kapal ikat dekat sungai Kuang. Naik jer.

Nak kerja offshore.. nak jadi helper, rigger & scaffolder.

Cari seatime. Tak boleh pakai. Kalau dah confirm, last minute nak sign on. Minta tak jadi naik, buat senyap. Crewing masuk dalam list blacklist. Mesti ada share seaman yang bermasalah. Inform elok-elok, nak cari rezeki dekat syarikat lain. Sebab crewing company baru akan call company lama.

Ada pernah buat kes tak sebelum nie. Kalau respect crewing, crewing boleh back-up dan bagi ayat recommendation bagus.Oklah, sambungan dari entry saya sebelum ini iaitu di sini. Tapi sebelum tu, saya ingin minta maaf sebab lama dah tak update. Maklumlah, agak sibuk. Pekerjaan apa yang ada di pelantar minyak yer? Ok, pekerjaan atau jawatan di pelantar minyak sebenarnya ada banyak, bahkan berlainan dari pelantar-pelantar lain mengikut syarikat. Bahkan berbeza juga mengikut negara.

OIM adalah jawatan paling tinggi di dalam pelantar minyak, nama pun dah manager kan. Gaji dia paham-paham jer lah yer, puluhan ribu ringgit hhehehe.

Nak jadi OIM ni bukan senang, kena tahu selok belok pelantar dari bawah sampai lah atas. Tapi sebelum tu kena ada kursus dulu, bukannya naik OIM macam tu jer.

Tapi seperti saya katakan, jawatan yang lompat-lompat tu berbeza daripada pelantar-pelantar minyak yang lain.

Air india

Maknanya setiap shareholder ada OIM masing-masing, dan sudah tentu tugas mereka berdua adalah berbeza supaya tak berlaku overlap antara satu sama lain. Mereka ini boleh dikatakan antara yang paling senior dalam pelantar minyak tersebut. Selepas itu adalah Senior Technician dan juga Technician. Tidak lupa antara jawatan yang penting adalah Medic, Medic bolehlah dikategorikan sebagai Radio Operator dan juga doktor. Ada juga pelantar minyak mengasingkan antara Medic dan juga Radio Operator.

Jawatan yang lain jugak adalah Camp Boss iaitu ketua kepada keperluan kita ketika berada di pelantar minyak. Mereka inilah yang menjaga keperluan lain seperti makan, tempat tinggal, basuh pakaian dan sebagainya. Di bawah mereka inilah chef, pembantu tukang masak, tukang basuh baju dan sebagainya. Berbeza dengan pelantar minyak, ada yang membezakan Camp Boss dengan Ketua Chef, ada jugak yang sekalikan.

Oklah, insyaAllah nanti saya sambung lagi untuk entry berikutnya. Takpu cuba carik tempat belajar yang ada offer Teknologi Petroleum ke. InsyaAllah usaha yer. Boleh jer. Assalamualaikum,cik abang,saya pelajar form 4,saya ambil aliran sastera and ekonomi,saya x bape pandai matematik. Kebanyakan platform dekat Malaysia ni memang ada Radio Operator.

Satu shift ada seorang Radio Operator. Jadi selalunya ada 2 Radio Operator untuk satu platform sebabnya 2 shift. InsyaAllah, ada info pasal Radio Operator, saya akan inform di sini. Ia juga lebih kepada programming. Sebagai contoh, di platform ada banyak jenis instrument, meter, proses dan sebagainya.Di topics yang lalu aku ada menceritakan basic requirement untuk mereka yang berminat untuk bekerja di offshore.

Oleh kerana ada yang menghantar email bertanyakan apa lagi lepas tu, itu dan ini, maka aku sukacita meneruskan topic offshore ni. Kali ini berkenaan dengan position yang ditawarkan di offshore platform.

'+relatedpoststitle+'

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore. Helper — kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping.

Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni. Estimated Salary : RM Rigger — Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai. Rigger Scaffolder — Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik.

Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness. Fitter — Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder. Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.

Blaster — Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses. Painter — Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu.

Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Electrician — Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform. Instrument Fitter — Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung. Crane Operator — Operate platform crane. Estimated Salary : RMxx. Professional posts — Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:.

Geologists and Geophysicists Reservoir engineers Drilling engineers Petroleum engineers. Kelayakkan untuk berkerja di offshore Berminat bekerja di offshore? Kalau berminat boleh lah apply dengan mana-mana company kat bawah ni. List yang ringkas namun nilah regular players kat sebelah Kemaman ni. Ada banyak lagi offshore company. Construction and painting job activities. Website: www. Boleh lah apply untuk position dari rigger, scaffolder, fitter, welder,blaster painter.

PMT pun boleh apply, workpack engineer, draughtman, technical clerk etc.Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih.

Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper.

Exxonmobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagik. Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robbust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu allert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka. Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses.

So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan. Berapa ribu ringgit Malaysia?

Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang. Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya.

kerja offshore

Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.OK seperti yang aku janjikan, bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali. Berusia at least 18 tahun ke atas — biasanya lepasan SPM lah.

Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni.

Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer. Alamat seperti di bawah ni:. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka. Safety Passport — Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :. Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses.

So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Apk mod sites 2020

Berapa ribu ringgit Malaysia? Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang. Physically fit — Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.

Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Nak kerja offshore.. nak jadi helper, rigger & scaffolder.

Mentallity Fit — Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah.

Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut. Medical check-up — Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Kalau semua OK boleh jalan terus.Boleh adjust utk saya join kerja ni Wahh mesti best kn.

Suami sy dia ada degree. Dpt suami kje offshore Sy berminat kerja dgn offshore. Dn sy dh ad sijil mis boset dan safety passport. Kalo suami akak bole tlg adjust ke kalo ad kekosongan. Contact sy ami. Saya selalu dengar orang cerita kerja OAG ni sgt memuaskan tapi saya tak tahu macam mana nak libatkan diri dalam bidang ni. Mintak jasa suami akak kalau dapat tolong saya terlibat dalam kerja ni.

kerja offshore

Nak kata real macam tipu. Assalamualaikum semua. Free register,tiada apa2 bayaran dikenakan. Tiada tipu muslihat kalau tipu pun bukan kita rugi apa2 pun Syarat kelayakan: Anda ada Facebook dan tahu komputer sikit2. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Dah tu anda akan dapat link anda sendiri. Dah,apa lagi?? Mudah kan!!! Duit anda boleh pilih samada duit masuk account terus cek akan dipos terus ke rumah. Kerja offshore ni banyak cbang nya.

Saya ada dip civil engineering. Assalamualaikum, saya mmpunyai sijil oil n gas-elektrikal plant.